Vísa v Dubaji

Víza do Spojených arabských emirátů

Jedete do Dubaje na dovolenou a řešíte víza? Máte zmatek v tom, co jste se kde dočetli? Pojďme se podívat, jak to přesně je. 

Potřebuji víza do Dubaje?

Ne.

Od 7. 5. 2015 platí mezi Shengenem (jehož je ČR součástí) a UAE bezvízový styk, který znamená, že držitelé českého nebo slovenského pasu mohou na území Emirátů pobývat 90 dnů během období 180 dnů (zdroj).

Znamená to tedy, že:

  • Můžete být v Dubaji 90 dnů v kuse, pak ale musíte na 90 dnů vycestovat.
  • Můžete být v Dubaji dva týdny, na měsíc odletět, pak se zase na dva týdny vrátit.

Budu platit nějaká víza?

Ne. Jak je napsáno výše, žádná víza se Čechům a Slovákům, kteří sem jedou na dovolenou, nevydávají.

Co je teda to razítko v pase?

Při příletu a odletu dostáváte razítko s datem, takže si počet dnů můžete spočítat – třeba v této kalkulačce. Nebojte, celníci to kdyžtak udělají za vás.

Co když v Dubaji zůstanu déle než můžu?

Dostanete pokutu 100 dirhamů za každý den „přes čas“.

Jaké jsou možnosti víz?

Abyste mohli v Dubaji žít, pracovat, pronajmout nebo koupit nemovitost, založit bankovní účet, získat alkoholovou licenci a provádět další nezbytné úkony, musíte mít takzvané residenční víza. Ty se získávají buď přes zaměstnavatele (tedy musíte mít v Dubaji práci), manžela nebo další příbuzné. Na detaily se případně ptejte na české ambasádě v Abu Dhabi.

Proč o těch vízech každý tvrdí něco jiného?

Protože toto platí jen rok a půl a tak najdete všude možně staré informace. Občas ani někteří úředníci si nejsou jistí. Ale takhle to prostě je.

Autor příspěvku: dubajčan

Užívám si život v Dubaji se všemi jeho klady a zápory. Protože si myslím, že Dubaj je super město, chci ho ukázat v celé své kráse všem ostatním.